Hogy NE legyél s.ggfej bringás

Mindenki a lehető legjobbat akarja magából kihozni, hamár egyszer elkezdett bringázni – hogy minél fittebb, erősebb, ügyesebb legyen. De a legjobb alatt nemcsak ezt kell érteni, hanem azt hogy ismerjük a szabályokat és a közösségi normákat és be is tartjuk azokat. A közlekedés társasjáték, az utak pedig mindenkié és mindenki szereti a jófej bringásokat.
16473575_10155101632459658_661424931114521388_n.jpg
Tehát attól, hogy egy menő mezben vagy és van alattad egy bringa még nem leszel kiváltságos. Előszöris járdán 14 év felett tilos kerékpározni, ha nincs bringa út akkor a forgalomban az aszfalton kell menned, erdőben pedig elvileg csak a kerékpározásra kijelölt ösvényeken szabad gurulni. Tehát neked (is) kell figyelned a biztonságos közlekedésre.

1. Jelezz

Ugyan a bringán nincsen index, de van két kezed így használd is őket. Jelezd időben, ha kanyarodni szeretnél, hogy az autósok vagy esetleg a többi bringás is lássa mi a szándékod. Senki sem gondolatolvasó.
Illetve nemcsak az irányváltási szándékot kell jelezni, főleg ha csapatban tekersz. Amennyiben országúton mentek és látsz egy kátyút mindig mutasd illetve szóban is figyelmeztesd a többieket. Mielőtt fékeznél, azelőtt szintén szóban és karfeltartással tudasd a többiekkel mire készülsz.
Oké-oké nem túl guszta, de ettől még rendszeresen csinálja mindenki – tehát mielőtt sport orrfújánál vagy köpnél ints a mögötted lévőknek, hogy húzódjanak jobbra, amennyire tudnak, te pedig menj egy picit beljebb balra (ha a forgalom engedi!) és úgy intézd. Lehetőleg ne teríts be másokat takonnyal.
Ha menet közben nem mered elengedni a kormányt egy kézzel sem akkor a saját és mások biztonsága érdekében menj egy technikai edzésre és sajátítsd el a biztonságos kerékpár kezelés alapjait.

10625009_763573030355806_4395362868429543751_n.jpg
2. Jobbra tarts

Autóúton, bringaúton és még az erdei ösvényeken is érvényes alapszabály a jobbra tarts! Ezen nincs is mit ragozni. Ha jön veled szemben egy bringás a jobb oldalra húzódj, hogy elférjetek. Illetve egyébként is próbáld tartani - az erdőben is  - a jobb oldalt, hogyha valaki előzne elférjen balról. És te is mindig balról előzz.

3. Ne válts irányt körbe nézés nélkül

Legalább olyan alapszabály, mint a jobbra tarts mégis elég sokan úgy közlekednek mintha senki más nem lehetne az utakon. Mielőtt elkezdesz valamit vagy valakit az úton kikerülni nézz hátra, nem kezdett e már el valaki előzni téged. Nem túl jó ötlet ráhúzni valakire a bringát.

20228301_1375204189195619_8236946181473122460_n.jpg
4. Ne hallgass zenét

Tök jó, hogy nálad megy a parti és nem unatkozol bringázás közben, csak épp semmit nem fogsz tudni arról, ami körülötted történik. Nem hallod meg, ha valaki mögötted van – és ha nem tudsz róla majd hirtelen fékezel kész is a baj, ha szeretne megelőzni és ráhúzod a kormányt ismét csak a baj van, vagy ha jeleznének neked valami veszélyt és te nem veszed észre...
Különbenis ha unatkozol kerékpározás közben az rég baj, ha figyelnéd a forgalmat vagy a terepet az erdőben amin mész nem igen érnél rá unatkozni.  

5. Piros lámpa mindenkire érvényes

Ha piros a lámpa állj meg. Azon gondolom nagyon fel tudsz háborodni, ha az autós átmegy a piroson. Nos rád éppen ugyanígy vonatkozik a piros. Ne a Szentendrei útra időzítsd a résztávjaidat vagy a Strava szegmens hajkurászást. Egyébként egy olyan résztáv sincs, ami megéri a kockázatot, hogy elüssenek. Meg értem én, hogy fáradt vagy az edzés végére megállni és kivenni a lábadat a pedálból, de tényleg a kórházban szeretnél pihenni? És lássuk be mások lelkivilágával is játszol, mert oké, hogy téged nem érdekel, de az autósnak sem lesz épp ünnepnap ha elüt téged, mert nem vagy képes megállni. Ha meg mindenképp a városban akarsz edzeni használd ki a piros lámpákat és nulláról való gyors pedálba belépést és megindulást gyakorold. Egész jó kis interval edzés.

6. Légy barátságos

Ha látsz egy másik bringást szemből, vagy elmész valaki mellett köszönj. Ha más nem elég egy intés vagy egy biccentés. Nem nagy kunszt viszont sokat számít.
Ha pedig látsz egy bringást ácsorogni vagy ücsörögni lassíts és kérdezd meg szüksége van e segítségre. Lehet, hogy nincs nálad szerszám és szerelni se tudsz, de egy telefon, egy korty víz vagy csoki is életet menthet. Arról nem is beszélve, ha valaki fekszik nem megyünk el mellette mégha hatalmas versenyben vagy sem!

46476205_2019112898135140_4002354743241342976_n.jpg
7. Köszönd meg

Az már elég valószínű, hogy az autósok, motorosok, gyalogosok, kerékpárosok nem lesznek puszipajtások. Ám a tisztelet meg lehet (kell) adni és udvariasnak kell maradni. Ha egy autós vagy gyalogos arrébb áll, türelmes, eleged – még akkoris ha neked lenne elsőbbséged – köszönd meg. Azért mert ez a gesztus mindenkinek jól esik és ha megköszönöd lehet máskor, mással is előzékenyebb lesz és máris elkezd egy jobb közlekedési kultúra kialakulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://zelenijlinda.blog.hu/api/trackback/id/tr514971726

Zelenij Linda

Tekerj velem a teremben és a szabadban egyaránt. Találd meg önmagad, éld át a szabadságot és a bringás életérzést!

Friss topikok