Erre figyelj, ha egyedül mész bringázni

Általában mindenki társasággal szeret menni bringázni, mert úgy biztonságosabb és szórakoztatóbb. De mi van akkor ha te egyedül szeretsz sportolni, mert úgy tudsz kikapcsolni. Vagy ha új vagy a környéken, netán kezdőként még nem ismersz más bringásokat? Vagy ha olyan munkaidőd van, amihez mások nem tudnak alkalmazkodni?

Elsőre lehet nem tűnik egy életbiztosításnak egyedül kerekezni országúton, erdei ösvényeken meg pláne, de némi odafigyeléssel nem egy nagy dolog. Ráadásul így nem kell másokra várnod, mikor érnek rá (meg úgyis lemondják az utolsó pillanatban) és nyugodtan tudsz a saját tempódban a kedvenc útvonaladon bringázni.

_dsc0002_3_1.jpg

Megfelelő felkészültség!

Mindig legyen nálad a távnak és időtartamnak megfelelő mennyiségű ital és szénhidrát utántöltésre szolgáló étel – csoki, zselé, energia szelet stb. Az erdő közepén, vagy egy világ végi kis településen pláne hétvégén nem valószínű, hogy van bolt, ha eléhezel vagy kiszáradsz. Ráadásul egy bizonyos pont után, ha „lefőtt a kávé” már nincs visszaút hiába tömöd csokit. Ott már csak kiadós evés és alvás segít otthon.  

Én egyszer az utolsó kilómétereken éheztem el végleg és Római part- Árpád híd rövidke távot életem leghosszabb túlélő versenyének éltem meg. Nem viccelek de legalább 40 perc volt az az 5 km és ebben még szint sincsen. Ha terv kell, hogy ne vállald túl magad katt IDE.

Legyen nálad pénz!

Mindig legyen nálad egy ezres. Ez az, az összeg, ami már ki tud húzni a bajból, de mégsem kapsz szívrohamot, ha esetleg véletlenül kirántod a zsebedből vagy bármilyen úton-módon elveszíted.
Ha kell, ennyivel be tudsz menni boltba innivalóért, ha defekted van és egy idegen kisegít egy belsővel tudsz neki fizetni, esetleg nagyobb technikai gond esetén tudsz venni bkv jegyet pl. a hévre vagy fogasra. Illetve ha valami nagyobb összeget kellene kifizetned pl. taxi, felhasználhatod előlegként, hogy ennyi van nálad de az adataid megadása mellett otthon kifizeted a maradékot vagy ilyesmi. Az emberek kedves és udvarias kérés esetén szoktak segíteni.

Iratok!

Nem muszáj az eredeti személyidet és TAJ kártyádat magaddal cipelned, mert azért könnyű elveszíteni. Viszont jó megoldás lehet, ha lefénymásolod az okmányidat és azt hordod magadnál. Így ha ne adj isten valamiért szükség van az azonosításodra kéznél lesz. Sőt ha bele írod szükség esetén kit kell értesíteni az a legjobb. Lehet ez így nem hiteles okmány de pl. egy balesetnél jó támpont a segítőknek, hogy ki is vagy.

Valaki mindig tudja merre vagy!

Mielőtt elmész egy hosszabb bringás edzésre mindig szólj valakinek, hogy mikor indulsz, nagyjából merre mész és körülbelül mikorra vagy várható haza.
Még jobb ha valamilyen „nyomkövető” telefonos applikációt is használsz. A Garmin Connect telefonos alkalmazása tud „live tracking” funkciót, így az órád adatai alapján látszik, hogy mozgásban vagy-e és merre jársz. Én mindig ezt használom. De van több ilyen program is, pl. a Kezedben a biztonságod nevű applikáció. Érdemes körbe járni a lehetőségeket. Egy hátránya van, hogy a sűrű erdőben jelet veszíthet. Meg például Dobogókőről Esztergom felé nekem a mobilom mindig átáll szlovák hálózatra és az is bezavarhat.19030636_10155491791739658_1663150260891146832_n.jpgNem, itt nem a Facebookot pörgetem, hanem maraton versenyre is mindig indítottam Live trackinget.


Feltöltött telefon

A fentiek alapján azt gondolom ez nem szorul túl sok magyarázatra. Telefonnal tudsz segítséget hívni, ha eltévedsz térképet nézni, vagy ha késel otthonról tudsz jelezni, hogy minden rendben csak csúszol kicsiz.


Biztosra menj!

Ne akkor próbálj rekordokat dönteni és kilépni a komfort zónádból, amikor egyedül mész. 
Terepen csak olyat vállalj, amit biztosra tudsz. Életed legnagyobb ugratóját ne ilyenkor add be. Ha olyan ösvényre mész, amit nem ismersz vagy nem mentél rajta 5 éve, akkor inkább először nézd meg a nyomokat és utána még mindig vissza tolhatod egy gyors körre. De ha benézel egy letörést és simán belegurulsz az nem lesz vicces.
Illetve országúton se vállald túl magad, az extrém szinteket, útvonalakat és távokat jobban jársz ha társaságban próbálsz ki.

Zelenij Linda

Küldetésem, hogy megmutassam, hogy uralni a bringát és a hegyeket nem boszorkányság, hanem tiszta élvezet.

Friss topikok