Hogyan élvezd a felfelé tekerést?

Ha kerékpárra ülsz előbb, vagy utóbb egész biztosan szembe kell nézned az emelkedőkre való feltekeréssel, bármilyen bringád is van. A legtöbben nem szeretnek hegynek felfelé tekerni, pedig ez igazán mókás dolog is tud lenni. Íme néhány tipp, hogyan szeresd meg mászást bringával.

dsc_4915.jpg
Tanuld meg jól használni a váltód

A legfontosabb, hogy válassz egy olyan pedálfordulatot, ami nagyjából kényelmes neked és próbáld végig azt megtartani. Ehhez használnod kell a váltót. Ha kicsit meredekebb rész jön tedd könnyebb fokozatra, laposabb részen pedig nehezebbre. Ha nem ingadozik a pedálfordulat, sokkal energia gazdaságosabban tudsz haladni.

Tekerj egyenletesen

Taposó pedál esetén is ügyelj arra, hogy ne csak nyomd a pedált, hanem a húzó fázisban is használd a lábadat. Illetve igyekezz nem megtörni a mozdulatot az alsó és a felső holtponton. Ha szépen körkörösen tekersz sokkal hatékonyabban fogsz haladni. És például terepen elkerülheted, hogy kipörögjön a hátsó kerék, amivel csak energiát pazarolsz és lehet, hogy még le is kell szállnod a bringáról. További technikai segítséget itt találhatsz.

Lélegezz

Próbálj méllyen és egyenletesen lélegezni. Ne csak felületesen kapkodd a levegőt. Amikor zihálva lélegzel, akkor az agyad sos jeleket fog leadni a testednek, hogy vészhelyzet van. Ez fizikailag és mentálisan is negatívan hat.  
>Darabold fel az emelkedőt

Amikor neki indulsz egy hegynek, ne arra figyelj, milyen sokat kell még menned. Inkább oszd fel fejben több kisebb szakaszra és csak arra koncentrálj, hogy egyesével haladj végig az egyes részeken. Mindig csak az éppen aktuális szakaszra koncentrálj.

Pozitív belső monológ

Ha számolod a részeket, akkor is mindig pozitívan nézd. Mondjuk felosztottad 5 részre és már (már, nem pedig még) a 3. szakaszon mész. Ez esetben azt mondogasd magadnak, hogy ezen kívül már csak 2 szakasz van hátra. Kevesebb, mint amennyit már jöttél.
Soha ne azt mondogasd jaj de utálom az emelkedőket, mit keresek itt, mindjárt meghalok. Ez nem igen fog téged előre vinni, és főleg nem segít az élvezetben. 
Nézd meg videón is a tippeket
Válassz izgalmas útvonalakat

Érthető, hogy sima erdei dózer úton esetleg egyhangúnak és lassúnak találod a felfelé tekerést. Ha unatkozol keress technikás, köves, gyökeres ösvényeket, ahol folyamatosan figyelned, hogy a jó nyomvonalat válaszd. Így sokkal szórakoztatóbb, és gyorsabban is fogy az emelkedő.

Gyakorolj

Ne keseredj el, ha az elején nehezen megy. Ezt is gyakorolni kell. Nemcsak az a fontos, hogy fejlődjön az állóképességed, hogy jobban bírd. Az erdőben a felfelé mászásnak ugyanúgy saját technikája van, amit el kell sajátítani, mint a lefelé száguldásnak. Ha segítségre van szükséged, itt nézz körbe.

Zelenij Linda

Küldetésem, hogy megmutassam, hogy uralni a bringát és a hegyeket nem boszorkányság, hanem tiszta élvezet.

Friss topikok