7 tipp a gyorsabb zsírégetéshez

fat-burning-.jpg
Amikor elkezdünk rendszeresen sportolni és figyelni az étkezésünkre, lényegében azonnal szeretnénk látni - de legalábbis érezni - az eredményt. Persze mindannyian tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű, hiszen akkor mindenki álomalakkal rendelkezne. No de mi van akkor ha mégse vagyunk türelmesek? Akkor jöhetnek az alábbi trükkök, amikkel hatékonyabbá tehetjük a zsírégetést.

hard-exercising-1491929861.jpg
1. Pörgessük fel az edzéseinket!


Súlyzós edzés esetén általában azt szokták javasolni, hogy tartsunk az egyes szériák között akár 1-1,5 perces pihenőket is annak érdekében, hogy a pulzus visszaessen nyugodtabb tartományba. Próbáljuk ki, hogy a pihenőidőt a szériák között minimálisra csökkentjük kb. 30 másodpercre.

A klasszikus 3-4 szériát emeljük meg mondjuk 5-re vagy még többre. Illetve iktassunk be szuper szetteket ( 2 különböző gyakorlat egymás után) , triszetteket (3 különböző gyakorlat egymás után) vagy akár köredzést (4 vagy több gyakorlat egymás után).

Emeljük meg az ismétlésszámokat. A megszokott 8-10-12-es ismétlés helyett végezzünk bátran 15-20 vagy feladat függvényében akár 50 ismétlést. Emellett pedig igyekezzünk a súlyokat a lehető legmagasabban tartani – a feladat végrehajtása maradjon szabályos, mert egyébként nagyon megnöveljük a sérülésveszélyt.

girl_exercising.jpg

2. Felejtsük el a kondigépeket!

Felejtsük el az izolált, egy-egy izomcsoportra koncentráló kondigépeket. Csináljunk inkább szabadsúlyos alapgyakorlatokat mint például a guggolás, kitörés, merevlábas felhúzás, húzódzkodás stb. Amikor nem egy gép által irányított pályán dolgozunk sokkal több izomcsoportunk kapcsolódik be a munkába ezáltal pedig több kalóriát is égetünk el. Ugyanakkor ezeknél a feladatoknál szükséges már némi edzésmúlt vagy akár edző segítsége, hogy megtanuljuk helyesen kivitelezni őket különben nagyon megnő a sérülésveszély és csak többet ártunk magunknak.

fitness-clothing-photography-5.jpg
3. Klasszikus aerob edzés helyett intervall!

Hagyjuk el az unalmas 40, 50 vagy 60 perces monton aerob edzéseket. Inkább pörgessük fel őket. Egy alapos 10 perces bemelegítés után kezdjük el variálni a terhelést. Például futópad esetén lehet játszani a sebességgel, a meredekséggel. Kerékpározás esetén az ellenállás mellett lehet kiállva és ülve tekerős részeket kombinálni. Kísérletezzünk bátran. A nehezebb rész legyen 1-3 perces a pihenősebb rész meg feleannyi. Csináljunk belőle minél több kört és utána jöhet a levezetés. Az idő is hamarabb elröppen és zsírégetés szempontjából is sokkal hatékonyabb, mint az egysíkú edzés.

medicine-ball-workouts-700_1.jpg
4. Tegyük változatossá az edzéseket!

A szervezet nagyon hamar hozzászokik a terheléshez. Így ha nem tesszük változatossá az edzéseinket, akkor még a legbrutálisabb alakformáló terv is elveszíti a hatékonyságát. Cserélgessük a napok sorrendjét, ne mindig láb edzéssel vagy kar edzéssel kezdjük a hetet. Lepjük meg néha a szervezetünket. Időnként iktassunk be „extrém” magas ismétléseket vagy 6-8-as szériákat. Csináljunk időnként teljes testes, kombinált feladatokat pl. guggolás tárcsával a kézbe és amikor leguggolunk emeljük fel a tárcsát és mikor felállunk vissza, kitöréshez csináljunk oldalemelést, végezzünk burpee-ket stb. Csak a képzeletünk szabhat határt.

high-protein-534x450.jpeg

5. Fogyasszunk több fehérjét!

Figyeljünk oda a megfelelő fehérje mennyiség fogyasztására, mert - főként így a nyári melegben - hajlamosak vagyunk ezt elhanyagolni. Ugyanis ha plusz izmot építünk – egészséges, normális kereteken belül, megőrizve a nőies formánkat -  megnő az alapanyagcserénk és azonos kalóriabevitel és edzés mellett nagyobb lesz a kalóriadeficit. Vagyis többet fogunk fogyni, zsírt égetni.

sleeping-problems-in-women.jpg
6. Aludjunk eleget!

Gyakran csak a mozgásról és helyes táplálkozásról gondoskodunk és közben elhanyagoljuk a megfelelő pihenést. Ez hatalmas hiba. Először is alvás közben termelődik a növekedési hormon, ami a fejlődésünk egyik alappillére. Másodszor pedig alváshiány következtében és tartós fáradtság mellett jelentősen romlik a szénhidrát anyagcserénk. Ráadásul kimerülten ugye hajlamosak vagyunk éppen szénhidrátból többet fogyasztani és ilyenkor lelkierőnk sem igazán van az edzésekhez és a diétánk betartásához.

lemon-water_620x350_41517389432.jpg
7. Fokozzuk az anyagcserénket!

Diéta során anyagcserénk hajlamos lelassulni ez pedig meggátolja a fogyást. Rendszeres mozgás mellet milyen trükköket vethetünk még be? Van pár nagyon egyszerű módszer. Például kiváló hatással lehet ha reggelente éhgyomorra megiszunk egy jó nagy pohár vizet – min 2-3 dl. Illetve ha a gyomrunk bírja tehetünk bele egy kis citrom levet is. Ha pedig nagyon elszántak vagyunk egy kanál almaecetet.
Emellett napközben igyunk minőségi, szálas zöld teát. Ebédre és/vagy vacsorára pedig köretnek együnk brokkolit, ugyanis magas a kalcium tartalma, ami remek hatással van az anyagcserére.

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg! Ha érdekel még ilyen tartalom csatlakozz a Facebook csoportomhoz - Öltöző!

Cikkem eredetileg megjelent: Diéta és Fitnesz magazin 2018 augusztus

Zelenij Linda

Küldetésem, hogy megmutassam, hogy uralni a bringát és a hegyeket nem boszorkányság, hanem tiszta élvezet.

Friss topikok

süti beállítások módosítása